top of page
  • Michal

Mluvte se svým krejčím

Fit je všechno. Je jedno, jestli si necháváte šít sako, oblek, kalhoty nebo třeba tričko. Ani sebeluxusnější materiál nevyřeší blbě padnoucí kus oblečení. A i když existují všeobecná pravidla, neznamená to, že se nedají ohýbat.



Proto je důležitý mluvit se svým krejčím, ale taky mu důvěřovat. U domu nebo u auta je nám to celkem jasný, i když si hodně z nás myslí, že těmhle oborům rozumíme, taky se nevrtáme do všeho. Základní návrh dáváme my a vše by mělo být dle našich představ. Jsou ale části, kde si necháme rádi poradit a do kterých nekecáme. Stejný je to i s krejčovinou. (To, že vaše maminka nebo babička šila, z vás opravdu odborníka nedělá.)



Hlavní důvod, proč tohle píšu? Nepochopení se se svým krejčím. Pokud máte v hlavě určitý obrázek obleku nebo saka, přineste si nějakou inspirační fotku. Pokud vám jde o nějaký určitý styl (ano, Peaky Blinders nebo Hannibal Lecter v podání Madse Mikkelsena jsou v mém repertoáru), řekněte to!


Tak jako už před nějakou dobou ztratilo význam slovo gentleman (myslím ve svém původním slova smyslu), ztratilo ho i slovní spojení slim fit.”

Tak jako už před nějakou dobou ztratilo význam slovo gentleman (myslím ve svém původním slova smyslu), ztratilo ho i slovní spojení slim fit. Každá značka i každý krejčí si pod tímto slovem představuje úplně jinou siluetu oblečení, a proto je důležité o tom mluvit. Jak moc úzké/volné chcete kalhoty? Jak vypasované má být sako nebo i jen jeho rukáv? To všechno byste měli se svým krejčím probrat, aby pak nedošlo ke zbytečnému nedorozumění, až to nepůjde vrátit zpátky.



Teď vám dám jednu radu. Myslete na komfort a na to, jak budete danou věc využívat. Pokud jste stand-up komik, tak si klidně pořiďte kalhoty tak úzký, že si v nich nebude mít šanci sednout. Pokud jste ale kdokoli jiný, tak přemýšlejte nad tím, že si taky potřebujete třeba zavázat tkaničky nebo se nadechnout. Každý extrém je blbě, pokud to není nějaký záměr. Nečekejte ale, že když si uděláte sako střihu neopren, že nebude pnout na knoflíku. Žádnej kus oblečení neumí porušit fyzikální zákony. Kdokoli, kdo oblečení šije a má zájem, abyste se v něm cítil dobře, vám proto rád poradí.



Takže se ptejte a komunikujte. A pokud se vám nedostane rozumný odpovědi, tak si koukejte najít novýho krejčího.



Michal

bottom of page