top of page
  • Veru

Jak jsem se prošila k dvouřaďákům

Jako se říká, že k červenému vínu se musíte propít, tak jsem se já k dvouřadým sakům musela prošít.


Je to skoro pět let, co jsem si nechala ušít svoje první dvouřadé sako. Hodně mě to lákalo a při pohledu na látku, kterou jsem si vybrala, jsem ani o jiném střihu nepřemýšlela. Bylo to modré káro. Kombinace vlna, len, hedvábí. Ideální na jaro, který bylo skoro za rohem. Špičatá klopa, jeden zapínací pár umístěný krásně v pase. Přesně tak, jak to mám ráda. Když po čtyřech týden dorazilo a já si ho prvně oblékla, nebylo to ono. Sedělo krásně, to ano, ale prostě jsem se v něm necítila. V tu chvíli jsem věděla, že dvouřadý saka pro mě zatím nejsou.


Cítit se v něčem dobře ještě víc vyzdvihne věc, kterou oblékáte. A ten samý kousek oblečení zvedne vaše sebevědomí, vaši osobnost, váš sex appeal. Pokud to tak není, může to mít bohužel opačný vliv. A to pochopitelně nikdo nechce.

Zhruba tři roky tohle sako viselo uložené v mém šatníku a čekalo, až k němu dospěju. Do té doby to byla plejáda jednořadých sak i kabátů. Dokonce i u těch materiálů, které si o dvouřadý střih přímo říkaly!

Naštěstí pro mě, oblečení se nekazí, takže i po takové době vypadalo jako nové. Od té chvíle se vezu na vlně dvouřaďáků!

Když jsem pak jednou hledala nějaké sako na „lítačku“, sáhla jsem právě po tom původně nejmíň oblíbeném saku. Strašně mě překvapilo, jak se v něm cítím pohodlně a příjemně. Naštěstí pro mě, oblečení se nekazí, takže i po takové době vypadalo jako nové. Od té chvíle se vezu na vlně dvouřaďáků! A vůbec mi to nevadí! :D

A proč je mám tak ráda? Protože jsou nevšední. Samozřejmě základ je dobře zvolený střih. Nepodcenit umístění knoflíku, tam to vše začíná. Ideální pozice je v pase, to krásně podpoří vaší siluetu. Pokud si ale jdete spíš pro sako v pánském old school stylu a chcete zapínání níž, dobře, jen tomu musí odpovídat i zbytek. U kabátů si ještě musíte dát pozor na to, jak moc uzavřený či otevřený výstřih chcete mít. Pořád doporučuji zapínání v pase. Jen s tím rozdílem, že je dobré přidat další zapínací pár nahoru, aby vám příliš nefoukalo na hrudník.



Délka saka - další důležitý bod. Samozřejmě záleží na celkovém outfitu. Zda se jedná o celý kostým, nebo jen separátní sako. Dvouřaďákům sluší spíš delší délka. Ideálně, aby zakryla kapsy u kalhot. Pokud je to separátní sako, může být i do půli stehen, tím se stane takovým sakem i kabátkem v jednom. K těmto delším sakům se tedy i perfektně hodí kraťasy! Díky delšímu saku pak komplet nevypadá vulgárně a hodí se nejen na párty, ale i do práce.


Další důvod, asi můj největší, je styl, jakým se dají nosit. Jak si sako můžete ležérně „nezapnout“. Tohle jsem okoukala hlavně v Itálii na Pitti Uomo a nosím to tak skoro pořád. Je to další způsob, jak se odlišit, vykročit z davu. Navíc vám je pak v saku příjemněji. I v létě se v něm necítíte jak v pekle.

Za tuhle zkušenost jsem nakonec ráda. Vždy je dobré si rozmyslet, zda jsme připraveni na něco, co jsme prozatím nenosili. I když je to zrovna v kurzu, nemusí to být pro každého. Proto vždycky na otázku „Co se zrovna nosí?“ odpovídám: „To, na co se cítíte.”


Tohle byl můj příběh a já se těším, až si ke mně přijdete pro to své první dvouřadé sako i vy a začnete tak psát ten vlastní příběh!


Veru

bottom of page