top of page
  • Veru

Jak se dámským šatníkem postavit zimě i dešti.

Dámy, léto už je definitivně pryč a máme tu opět pro někoho oblíbenou, pro jiné nešťastnou sezónu tlustých ponožek, péřovek a čepic. Zima se ale dá zvládnout i elegantně, a přesto pohodlně a v teple. Mnohé z vás už určitě přesunuly zimní věci do předních pozic svých skříní a štendrů. Já mám pro vás pár tipů, co mezi ně letos nově zařadit.




VESTIČKA


Ideální na právě probíhající chladnou sezónu je hned po podvlíkačkách vestička. Taky vám babička vždycky říkala: „Oblékni se pořádně, aby ti netáhlo na záda!“? Nahoďte vestu! Je to stylové a navíc funkční. Vestička se dělá víc na tělo, vaše záda tak zůstanou pořád v teple. Je na ní také super, že se dá nosit na x způsobů. Na košili, na šaty, rebelsky rozepnutou s tričkem nebo kdo chce být sexy i na holé tělo. Za mě je lepší volit vestu, která má záda z vrchového materiálu - lépe pak vypadá, když ji nosíte samostatně. Pokud ovšem vesta bude vždy součástí kostýmku, můžete zůstat u zadního dílu z podšívky. Vesta v kostýmku nezvedá pouze formálnost vašeho outfitu. ;)



KOSTÝM


Flanel


Stejně jako v létě vyhledáváme materiály, ve kterých se dá dané počasí lépe přežít, tak i v zimě máme pár kandidátů, které vám tyto někdy hodně mrazivé měsíce zpříjemní. V první řadě bych vyzdvihla flanel. Geniální materiál! Osobně jsem mu dala přezdívku „luxusní tepláčky”. Je krásně měkký, poddajný, příjemný na omak a samozřejmě v neposlední řadě - hřeje. Na kalhoty či sako se ve většině případů používá flanel 100% vlněný, případně vlna ve směsi s hedvábím či kašmírem - to už jsou opravdu ty nejpříjemnější a nejluxusnější materiály! Skvělou zprávou je, že existují i flanely na košile, nebo kdo je šatový - košilové šaty. Nejčastěji je najdete ve složení 100% bavlny, popřípadě bavlna ve směsi s vlnou. A ano, flanelová košile nemusí být pouze ta kostkovaná verze na doma či do lesa na houby.



Manšestr


Dalším kamarádem do zimy je manšestr. Ne ten, co najdete na právě čerstvě upravených vrcholkách hor, ale ten, do kterého vás určitě oblékali jako malé děti. Manšestr trpí na předsudky pocházející právě z doby dětství. To je ovšem strašná škoda. Opět jeden z pohodlných, příjemných a pevných materiálů. Je o dost těžší než klasická vlna či běžná bavlněná tkanina, ale spoustu toho vydrží. Časem si získává i svoji přirozenou patinu. Pozor, taková patina má ale vždy svou hranici. Jsou k dispozici v několika barvách a s různou tloušťkou „pruhů”. Stačí perfektní střih a manšestrový kostýmek nebo košilové šaty už ve vás nebudou budit pocit minulého století.



KABÁT


Bavlna


Mít ve skříni klasický baloňák je základ, i když v něm každé ráno nesnídáte u Tiffanyho. Není to kabát jen na podzim, unosíte ho určitě i na jaře. Dá se vybírat z velké škály materiálů. Pokud často zapomínáte deštník, máme i materiály s voděodolnou úpravou. Můžou to být klasické bavlny jen s ochranným repelentem nebo klidně víc hitech materiály s membránou, která zabrání proniknutí vody skrz na skrz.



Vlna


Když se řekne vlna, v mnohých z vás to evokuje teplo. Něco kvalitního a hřejivého. A přesně to kabát z vlny splňuje. Samozřejmě není vlna jako vlna, a proto si při výběru takového kabátu dejte pozor na gramáž, strukturu a na složení materiálu. Vyšší gramáž logicky znamená větší teplo. Pokud těžkým kabátům moc nefandíte, může pomoci i vhodná kombinace materiálů. Mezi nejčastější patří například spojení vlny s kašmírem nebo alpakou. Kabát vás spolehlivě zahřeje a nemusíte mít obavu, že se vám pod jeho tíhou podlomí kolena.



Kašmír

Kašmír, to je láska na první pohled i pohlazení. Elegantní, jemný a příjemný materiál na omak se používá na kabáty hlavě kvůli jeho hřejivým vlastnostem. Narozdíl od vlny, která pochází z ovcí, se vyrábí ze srsti kašmírské kozy. Nejedná se ovšem zrovna o nejlevnější variantu. Kašmírový kabát může být i dvakrát dražší než klasický vlněný, ale výsledek rozhodně stojí za to. U takového kabátu je důležité se o něj i patřičně starat. Bývá náchylnější na žmolkování, proto se určitě vyhněte nošení batohů či kabelek na popruh přes tento kabát. Je to poklad, který se musí opatrovat.



PODŠITÍ


Řekněme si ještě něco málo o tom, čím vším se takové kabáty mohou podšívat. Podšívka totiž může zásadně ovlivnit jeho tepelné vlastnosti. U této volby je důležité se zamyslet hlavně sama nad sebou. Jste zimomřivá nebo naopak neustále hoříte? Budete používat kabát stylem auto - kancelář - auto – domov, nebo v něm budete chodit půl dne po městě? To a spoustu dalších detailů s výběrem podšívky úzce souvisí.


Nejklasičtější a nejpoužívanější materiál je viskóza. Klasická podšívka, která se používá i do saka. Její nevýhodou je, že výhřevnosti kabátu moc nepřidá, ale naopak velkou výhodou může být, že je nejpraktičtější na oblékání kabátu, jelikož krásně klouže. V případě, že šijeme kabát oblékaný například na sako, je toto nejlepší volba.


Další skupinou jsou podšívky bavlněné, které se nejvíce hodí jak jinak než do bavlněných plášťů, případně bund. Bavlna je oproti viskóze teplejší, jelikož je méně propustnější. Nevýhodou ale může být, že oproti viskóze příliš neklouže, proto se do kousků s touto podšívkou o něco hůře leze. Nebojte, všechno má ale své řešení. Správně zvoleným střihem se tomuto drobnému nedostatku můžeme vyhnout.


Poslední skupina je pro ty, které jsou nejvíc zimomřivé. Jedná se o prošívané podšívky, které jsou vyrobené ve vrchní vrstvě z viskózy a ve spodní z dutého vlákna. Vrchní vrstva vám poskytne pohodlné oblékání a spodní vás spolehlivě zahřeje! Tato podšívka je ovšem ta nejsilnější, to znamená, že může opticky lehce přidávat na objemu kabátu.



Už není na co čekat. Skočte si k nám pro zimní výbavu, než opravdu půjde do tuhého!


Veru


bottom of page