top of page
  • Michal

Hodnota a cena krejčoviny

Tohle téma je náročnější a možná budu lehce “ostrej”, ale je potřeba o něm začít pořádně mluvit. Tím tématem je cena a hodnota věcí šitých na zakázku. V době, kdy všude vídáme slevy (většina věcí se snad ani nikdy neprodávala za původní cenu) a už neexistuje snad jedinej kus oblečení bez ceny přeškrtnutý červenou fixkou, je těžký uvědomit si pravou hodnotu věcí šitých na míru, šitých přímo a jenom pro vás. Ale zkuste se nad tím teď se mnou zamyslet.


Tak jako má konfekce různou kvalitu a cenu (od Lidlu až po hi-end značky), tak i u šití na míru se můžete setkat s různou cenou. I tady ale platí totéž co u konfekce. Jsou jen dvě možnosti, jak mít extrémně nízkou cenu. Buď to bude lacinej materiál a zpracování, a pak se vám sako nebo kalhoty rozpadnou s prvním lehkým deštěm nebo dřepem, anebo prostě někoho v celým tom potravinovým řetězci výroby slušně obíráte o jeho peníze. A ne, teď tady nemluvím o značkách, který svoje ceny vyšroubovaly tak, že si je kupuje jen cvok nebo někdo, komu je to jedno. Mluvím tady o hodnotě práce a o kvalitě.


Ve světě, kde se bojuje za kvalitní jídlo, snižování emisí, proti globálnímu oteplování, za udržitelnou módu a kdo ví, co ještě, mi tohle přijde postavený na hlavu.

Pokud si totiž pořizujte vlněný oblek (rozuměj bez příměsi pet lahví nebo rozpíchaných prstů čínských rodin), který měří a šije někdo, kdo rozumí řemeslu a nechce jen prodat, tak je normální za kvalitně odvedenou práci taky slušně zaplatit. Výsledná cena obleku se totiž odpovídá množství lidí, kteří na něm pracovali. Od toho, kdo holí ovce, ze kterých je vlna, až po samotného krejčího (krejčí a švadleny), který dával dohromady střih, a pak samotný oblek. Oblek na míru není konfekce, kde se jednou vymyslí střih, pak se stotisíckrát okopíruje a pásovou výrobou vyrobí (často spíš slepí). Všechny kroky se opakují při každé zakázce zvlášť a individuálně (na míru) přizpůsobují. A to stojí nejen čas, ale i energii a spoustu zkušeností.


Když vám tedy někdo nabízí oblek na míru za cenu stejnou nebo dokonce nižší než běžná konfekce, tak je někde v průběhu výroby něco špatně. Buď to bude strašnej průšvih, až si na sebe oblek oblečete, nebo má někdo v celým řetězci výroby dost špatný spaní a přemýšlí, jak přežije další měsíc. A ano, klidně to může být ten krejčí, kterýho máte tak rádi.


Ve světě, kde se bojuje za kvalitní jídlo, snižování emisí, proti globálnímu oteplování, za udržitelnou módu a kdo ví, co ještě, mi tohle přijde postavený na hlavu.


Michal

bottom of page